vrijdag 10 januari 2014

Kunnen we de maandag voortaan overslaan.

25 November 2013

Dan wordt je om 7 uur uit je bed gehaald omdat je nog even mag eten en drinken voor je medicijnen.
Je zal er spontaan een ochtendhumeur van overhouden. De zuster komt met mijn niet verwachtend ontbijt aan. Dat had ze dus niet hoeven doen, ik ben blij gemaakt met een dode mus, een hele dode mus! Het ontbijt van vandaag is thee met een droog beschuitje, dan vraag ik je, had dan niets gegeven. Ik moest het toch maar opeten en drinken want dat was beter met de medicijnen.
Ben maar begonnen met het beschuitje, daar krijg je een droge strot van, het zou verboden moeten worden. Dan maar beginnen aan mijn luizenwater, smaakjes kon er niet vanaf zeker, ben ik verwent, nee, hoor het lijkt alleen maar zo. Als dank voor het ontbijten krijg ik mijn medicijnen wat eerder met wel geteld 3 slokjes water. Nu mag ik vasten, dat is lang geleden, diep respect voor de moslims die dit elk ramadan doen zou het niet kunnen. Om mijn tijd te verdrijven omdat mijn TEE om 2 uur is ga ik maar douche, denk niet daar gaat ze weer een uurtje onder de douche zitten dat verveld. Na een korte douche ga ik maar even wat logopedie oefeningen maken. Dan staat ineens de neuroloog voor mijn neus, hallo de ronde is toch pas om 3 uur! Verbaasd kijk ik hem aan, achter hem staan weer 4 nieuwe hulpjes waarvan één een zaalarts blijkt te zijn. Mevrouw de meeste uitslagen zijn binnen alles is negatief, de reumatoloog kan niets voor u doen, de cardioloog doet een TEE vanmiddag waarvan u informatie hebt gehad dus is er nog een test die wij kunnen en willen doen. Ik vraag welke informatie? Oh dat komt zo de zuster bij u brengen zegt de zaal arts. Ik wilde vanmorgen bij u een ruggenmergpunctie laten doen. Hij legt uit waarom dat verstandig is en dit ook nog een mogelijk is om achterhalen waar de beroerte vandaan komt. Ik stem in, de arts komt u dan rond 11 uur halen 5 minuten werk en dan kunt u rusten tot u TEE. Maar natuurlijk ik had een vage uitleg gehad van een slokdarm echo doe er een ruggenmergpunctie bij en de dag kan niet meer stuk. Na dat het gezelschap vertrokken is komt nog even de logopedist op visite, ik wilde een koffie gaan drinken ga je mee? Ja gezellig maar, mag niets drinken. Oh, sorry, na een klein gesprekje, wel blijven oefenen he! Ik denk ja ik doe mijn best maar, beloof hem netje te blijven oefenen. Mijn buurvrouw is wat zenuwachtig want ze mag naar huis, ze heeft beperkt hulp der therapeut heeft haar gezegd u kunt gewoon maaltijden kopen dus koken is geen probleem. Ik denk wat een zorg, geweldig er gaan miljoenen in om waarbij tonnen word verbrast aan managers, geen communicatie en de eiland cultuur van mijn specialisme en deze mevrouw krijgt net 5 minuten meer thuishulp, leven de zorg! Om 11 uur wordt ik opgehaald door 2 hulpjes en de zaalarts, ik mag op mijn bed blijven liggen en dan wordt de punctie in een klein kamertje gedaan. Had u nog vragen vraagt een hulpje ik ja…. Hij geeft antwoord maar de zaalarts verbeterd hem. Hij komt met een mega naald aanzetten en ik vraag ga jij het doen? Waarop hij antwoord ja hoor mevrouw maakt u zich niet druk ik doe dit al een jaar. Oke gelukkig hoef ik niet te kijken! Ik moet mijn shirt uittrekken en op mijn zij in een foetushouding gaan liggen, best comfortabel al zeg ik het zelf. Ik kom u eerst verdoven met een koud doekje daarna prikken de naald er in, dan kunnen we de 3 buisjes vullen en over 5 minuten kunt u terug naar zaal.
Het koude doekje was heel even, daarna de naald en die deed me daar pijn!!!! Maar ja je kunt natuurlijk niet bewegen want dat ding zit in je ruggenmerg. Ik kon wel janken, heel goed mevrouw hij zit er in rustig blijven liggen en dan lopen de buisjes vanzelf vol, niet dus. Buisje 1 was dus voor de helft gevuld en toen dacht mijn hersenvocht ik wil niet, ik wil niet, ik wil niet, dus kwam ook niet. Na 45 minuten was ik gesloopt, die foetushouding is dan ineens niet meer comfortabel, er was er eindelijk genoeg verzameld. Krijg een pleister op mijn rug en wordt terug naar mijn kamer gereden. De hulpjes zijn zo enthousiast dat ze mijn bed ik de muur parkeren, stucwerk ligt op de grond maar, dat maakt niet uit daar zie je niets van. Mevrouw u moet 20 minuten tot 30 minuten blijven liggen op u rug en zoveel mogelijk water drinken. Nu rol ik bijna van mijn bed, probleempje ik mag niets drinken heb een slokdarm echo vanmiddag, oh, dan hoop ik dat u niet veel hoofdpijn krijgt. Nog een goede dag en weg zijn ze, ja ik moet toch 30 minuten blijven liggen dus er achteraan rennen lukt niet. Na 30 minuten liggen moet ik een stukje lopen dat gaat prima, ben alleen gebroken, ik heb er geen kracht meer voor. 


Op mijn bed lees ik de info over mijn TEE dat staat dus voor transoesophagale echografie in het Nederlands een slokdarmecho. Ik neem afscheid van mijn buurvrouw die mag naar huis. Om 1 uur wordt ik opgehaald en om 2 uur de kamer voor de echo in gebracht. Normaal krijg je een verdoving voor je keel maar ik was zo moe dat ze mee helemaal onderzeil gemaakt hebben. Gelukkig want die slang die voor mijn neus lag leek me geen pretje.

Ik krijg nog net een stikkend gevoel mee en zie een slang uit mijn mond verdwijnen ik ben nog zo duf dat de zusters mijn aankleden en ik kan nog geen boe of bah zeggen. Ik wordt naar mijn kamer gereden en hoor daar dat ik heel veel moet drinken en wat moet eten. Dit hoor je niet vaak maar ik denk geef mijn portie maar aan fikkie, ik doe even een tukkie. Om half 5 ben ik bij en denk ik eten en drinken, 8 boterhammen, 3 sap, 2 koffie verder gaat het wel aardig. Al ben ik echt heel moe.

Na het bezoekuur hoop ik snel te slapen, helaas was dit een wens van de gedachten de nacht zou me weinig nachtrust bieden.

5 opmerkingen:

Patricia zei

Zo, voor mij als buitenstaander, lijkt het bijna alsof je in een soort van fabriekje ligt. Het schiet ook allemaal niet op he? Ik vind het erg knap van je dat je dit zo allemaal weet op te schrijven. Ik hoop dat je nu een stuk uitgeruster bent en dat je goede uitslagen hebt gehad. Lfs Patricia

Marianne Siemons zei

Wat heftig allemaal zeg wat je meegemaakt hebt

Linda van Kempen zei

Petje af hoor mij moeten ze echt lam slaan als ze met zo'n naald aankomen ik ben de deur al uitgerend voordat ze iets hadden kunnen zeggen :-(

nel zei

Nou we zullen duimen dat het maandag allemaal goed gaat maar je schrijft geweldig je ziet het zo gebeuren ga maar een thriller schrijven dat lukt je zeker weten

Anoniem zei

Ik vond die slokdarm echo verschrikkelijk, ...
afa