zaterdag 18 januari 2014

Vasculair verpleegkundige (ongeschikt voor de jeugdige lezer)

Week 50 2013

Mijn ziekenhuis afsprakenkaart is de leidraad van mijn leven althans dat gevoel heb ik.
Dan staat daar u heeft een afspraak met een vasculaire verpleegkundige, maar  wat doet zo’n iemand? Als kind van mijn tijd pak ik geen encyclopedie maar vraag het  Google die bied mij 42300 opties in 26 seconde.  Dus ik heb een idee wat zo’n iemand doet, geweldig maar wat ik zelf krijg daar zijn nog legio mogelijkheden voor. Dus ik ga er maar heen en we zien wel wat de bedoeling is.  Aangekomen wil ik me netjes melden bij de balie maar blijkbaar is dat niet nodig want ik kan gewoon gaan wachten in een wachtkamer, al is dat een raar woord voor een gang met stoeltjes maar,  het is ruimte besparend. Ik wordt opgehaald door een mevrouw, in de juiste kamer aangekomen zit daar een meneer die het gesprek leid in het kader van zijn stage opdracht. Na de eerste 3 vragen heb ik het idee dat ik beter een vragenlijst had kunnen invullen. Daarna wordt de het boeiend, in die zin dat ik me compleet verbaas over de vragen, wie heeft die verzonnen? Wat heeft dit met mijn CVA te maken?
Wat wordt er dan allemaal gevraagd vraag je, je af nou ik doe even een greep uit het vragenrondje:
 • Hoeveel groente, fruit, brood, vlees, vis en snoep eet u per dag/week?
 • Hoeveel beweegt u per week?
 • Hoeveel drinkt u?
 • Drinkt u alcohol? Rookt u? Gebruikt u verdovende middelen?
 • Welke ziekte en aandoeningen komen er voor binnen u familie?

Dan denk ja logisch dat die vragen gesteld worden toch daar kan ik wel een rede voor bedenken.
nu een greep uit de onlogische vragen:
 1.        Bent u religieus?
 2.        Hoeveel seksuele partners heeft u/heeft u gehad?
 3.       Hoeveel seks heeft u in een week?
 4.        Bevredigd seks u?
 5.        Heeft u ongewone hobby’s?

Kijk als ik deze vragen in had gevuld samen met een paar vriendinnen op zaterdag avond in een melige bui onder het genot van een glas rosé dan had hij de volgende antwoorden ontvangen.
 1.     Ik geloof in Sinterklaas
 2.        Na mijn afasie heb ik moeite met tellen dus zal ik een lijstje doorgeven?
 3.        Ik dacht dat seks bedoelde met beweging!
 4.        Ja zo niet dan wordt het tijd de partner in te ruilen.
 5.        Ik speel graag volleybal op de nudistencamping en daarnaast hang ik graag aan de kroonluchter.

(Bij deze wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden voor mensen die na hun CVA enige klachten hebben waar ik zojuist heel lacherig over gedaan heb en dit als ongewenst gedrag zien)
Gelukkig heb ik me natuurlijk heel netjes gedragen. Na de rare vragen wordt ik begeleid naar een onderzoekskamer, u kunt zich hier uitkleden voor het onderzoek! Shock dus, maar ja zoals het hele ‘nette’ meisjes geleerd is doet ik natuurlijk wel wat er wordt gevraagd. Oh mevrouw u mag u onderbroek aanhouden dan kom ik zo bij u terug.
Daar lig je dan bijna naakt (met uitzondering van je onderbroek, 5 stickers op je borst en een kastje om je nek) op een koud lederen bank/ bed met de een half gordijn tussen jou en de deur! Terwijl ik lig te wachten doet er iemand de deur open. Oh deze is bezet en de deur gaat weer dicht (geen sorry). De tweede keer dat de deur geopend wordt zijn het gelukkig de juiste mensen al is dat ook geen geruststelling. U mag even hier heen komen op de weegschaal, en die getallen wordt je ook niet vrolijk van ik zeg het eerste voornemen voor 2014 staat genoteerd! Daarna na de wordt ik gemeten en ik begin mijn langzaam af te vragen waarom ik mijn kleding uit moest? Dan krijgen we bloeddruk meting en pols dus ik had mijn kleding gewoon nog 5 minuten aan kunnen houden! Maar dan kan ik weer op de bank/bed gaan liggen. We gaan u slagaders allemaal handmatig testen op doorstroming. Dat houd in? Dat we u oppervlakkige slagaders op polsslag voelen. Daar gaan we dan van boven naar beneden, hals, oksel, pols, lies en mijn enkels worden gemeten en dat is helemaal in orde. Daarna wordt mijn bloeddruk en hartslag nog een keer liggend gemeten en mag ik me weer aankleden terwijl er 2 verplegers staan te kijken hij is fijn, das handig want dan kan ik nog wat vragen beantwoorden kan beantwoorden. Natuurlijk vind het natuurlijk helemaal niet ongemakkelijk???
De eerste vraag begint al lekker, hoe is het met u menstruatie, kijk die had ik echt niet aan zien komen!!!
Terwijl 4 mannen ogen je aan zitten te gapen en je jezelf aan het aankleden bent vind ik het een niet gepaste vraag. Na even aarzelen heb ik hem toch maar even beantwoord, al betwijfel ik of 1 van de 2 mannen begrijpen waar ik het over heb.
Als ik klaar ben met aankleden wordt ik weer naar de eerste kamer gebracht.
Mijn cholesterol en mijn bloeddruk is goed dat was het al bij opname maar nu ook, u eetpatroon is goed daar kunnen wij niets aan verbeteren. We maken een afspraak zodat er een bloeddrukmeter geplaatst kan worden omdat u bloeddruk wat aan de lage kant is. Dat kan nadat u een ECG heeft gemaakt bij de cardioloog want dan kunt u gelijk een kopie van de ECG bij ons inleveren.

Geweldig ik kan mijn strippenkaart dus weer inzitten volgende week.

1 opmerking:

Reena zei

Echt belachelijk dat ze niet aan je privacy denken zeg!!! Dat zou er als eerst ingestampt moeten worden.